Strax före midsommar besökte vi Polen där vi inspirerades och förkovrade oss i bl.a. deras cuisine.
Vi fick smaka på deras härliga snabbsyrade gurkor och ta del av kunskaper kring mjölksyrningen av grönsaker som de har långtradition kring och inte tappat.
Det blev också några kulturkrockar som snitsel serverade med dumplins (smakade kanelbulle, konsistensen som palt).
Några recept med inspiration från vår resa med mjölksyrade grönsaker som finns i butiken från morotsmejeriet i Svansele.
kallaxgårdsbutiks tzatziki med mjölksyrade grönsaker
ca 2 dl grekisk yoghurt
ca 1 klyfta vitlök pressad
ca 1 brk mjölksyrade morötter eller rödbetor strimlade/rivna
salt peppar
ev. lite honung
Gör så här;
Blanda yoghurt, morötter eller rödbetor, vitlök, ev. honung, salt och peppar.
kallaxgårdsbutiks coleslow med mjölksyrad vitkål
1 brk (280 g)mjölksyrad vitkål
ca 1 dl rättika grovt riven eller rädisor
ca 2 salladslökar
ca 1-2 dl crème fraiche eller gräddfil
senap efter smak
ev. honung
örter (ex. basilika, oregano m.m.)
salt och peppar
Gör så här;
Skala och riv rättikan.
Skölj och skär salladslöken i små bitar.
Blanda mjölksyrad vitkål, rättika, salladslök , crème fraiche, senap, ev. honung, örter, salt och peppar.